1
History::
Sasanian Empire
با اینهمه، واقعیت تاریخی این است که درست وارون این نگاه، هم حملهی عرب به ایران حتی در شرایط نابسامان پایان شاهنشاهی ساسانی با پایداریهای چشمگیر روبرو شد و هم پس از چیرگی نظامیعرب بر سراسر ایران، خیزشها و شورشهای بسیاری در نقاط گوناگون کشور بر ضد اشغالگران رخداد که دنبالهی آن به چند دههی نخست خلافت عباسیان نیز کشیده شد.
پس از آن، به رویدادهای اجتماعی و سیاسی که در دهه های پایانی شاهنشاهی ساسانی بهم ریختگی و نابسامانی کشور را در پی داشت، پرداخته میشود.
خسروپرویز بجای بکارگیری راهکاری درست برای به فرمان درآوردن نعمان،با نابخردی اعراب حیره را که در درازای چندین نسل همواره نگهدار منافع ایران و یاورماشین جنگی شاهنشاهی ساسانی در مرزهای باختری ایرانشهربودند، سرکوب کرد و نعمان را در زیر پای پیل له نمود.
با کشته شدن نعمان سوم در سال ۶۰۲، دودمان عربی لخمیان که از میانهی دورهی ساسانیان پیوندهای نزدیکی با ایران داشتند و پیشینهی وفاداری به شاهنشاهی ساسانی را در کارنامهی خویش گنجانده بودند، دستکم در دامنهی سیاسی و اجتماعی نابود شدند.
پوراندخت کوشید با آشتی دادن بزرگان با هم و با دربار، شاهنشاهی ساسانی را از خطر فروریزی برهاند ولی در این کار کامیابی چندانی نیافت و پس از یک سال و چند ماه (و به گفتار دیگری شش ماه) کناره گیری نمود.
واژگان شبکه مترجمین ایران